Anayasa Mahkemesi, yerel bir yayın kuruluşunun düzeltme ve cevap hakkına itirazını karara bağladı.
Karar metni bugünkü Resmi Gazete’de yayınlandı.
AYM’YE TAŞIDI
Zonguldak’ta bir yerel gazete, “düzeltme ve cevap hakkına yönelik bir mahkemenin verdiği kararı” Yüksek Mahkeme’ye taşıdı.
Dosyaya göre, yerel gazetede yer alan bir yazıda, siyasi bazı konular hakkında yorum yapıldı.
DÜZELTME METNİ GÖNDERİLDİ
Bu yorum üzerine ilin belediye başkanı, gazeteye, yazıyı kaleme alana da hakaretlerin de yer aldığı bir düzeltme metni gönderdi.
Gazete bu metini düzeltme metni olarak değerlendirmek istemeyince, mahkeme iletilen yazının olduğu gibi yayınlanmasına hükmetti.
Yerel gazete bu mahkeme kararına itiraz etti ve Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
Yüksek Mahkeme, cevap ve düzeltme hakkının kullanılmasının gerekliliğini vurgularken, bu hakkın amacı dışında kullanılmamasına işaret etti.
HAK İHLALİ KARARI VERİLDİ
Yüksek Mahkeme kararında, şu değerlendirmeyi yaptı:
Başvurucunun haberde yer alan iddiaların karşılığı olmayan ilgisiz içerikleri, başka bir deyişle, teknik anlamda düzeltme ve cevap niteliği taşımayan unsurları yayınlamak zorunda bırakmıştır. Cevap ve düzeltme metninin bariz bir şekilde uzun olması nedeniyle basının editöryal özgürlüğüne yapılan müdahalenin demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Yüksek Mahkeme, yerel mahkemenin cevap ve düzeltme metnini olduğu gibi yayınlatılmasına hükmetmesiyle, “İfade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiği” kararına vardı.
Furkan Can
Editor
Haber Kaynak : ENSONHABER.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
30 Nisan 2025SPOR
30 Nisan 2025GÜNDEM
30 Nisan 2025SPOR
30 Nisan 2025SPOR
30 Nisan 2025GÜNDEM
30 Nisan 2025GÜNDEM
30 Nisan 2025